Antiseptizant pentru lemn

Antiseptizant pentru lemn

Compozitie:

Amestec sinergetic dintre un produs tensioactiv cationic si alte substante organice cu proprietati de antiseptizare.

 

MANIPULARE

Nu este inflamabil.In caz de stropire se va  indeparta prin spalare cu multa apa.Se va evita ingerarea produsului.

 

DATE TEHNICE DE APLICARE

Produsul este destinat antiseptizarii cherestelei de fag aburit si a cherestelei de rasinoase.

Produsul are eficacifitate fungicida fata de ciupercile lignicole care determina la cherestea de fag aburit fenomene de mucegaire.Pentru antiseptizarea cherestelei de fag aburit se va utiliza 5-6% produs in apa.Culoarea cherestelei de fag tratate nu sufera modificare sau decolorari dupa zvantare.

Pentru tratarea cherestelei de rasinoase:

-impotriva atacului de ciuperci care determina putrezirea acestuia in constructii se vor utiliza concentratii de peste 7% produ in apa,prin impregnare vid-presiune.

-impotriva albastririi se vor utiliza concentratii de cel putin 6% produs in apa,cu recomandarea ca dupa tratare,cheresteaua sa fie strivuita cu sipci distantiere.

INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE

Tehnologia de tratare a cherestelei.

1.PREPARAREA SOLUTIEI DE TRATARE.

Concentratia de utilizare se allege in functie de materialul lemnos(fag sau rasinos) si in functie de anotimp,conform datelor tehnice de aplicare.

Prepararea solutiei se face direct in benzine sau cuve metalice de imersie,dupa ce in prealabil au fost golite de alte solutii si curatate bine,printr-o simpla agitare.

De exemplu,pentru concentratia de 5% produs se cantaresc 50 kg

Produs si 950 litri de apa.

In functie de capacitatea bazinului sau a cuvei de imersie,prepararea solutie se va face luand in calcul multiplii de 1000 litri,similar se va proceda  si la completarea pe parcurs a volumului de solutie in bazine sau in cuva.

2.PREGATIREA MATERIALULUI LEMNOS IN VEDEREA TRATARII.

Cheresteaua de fag aburit se trateaza in maxim 24 de ore dupa scoaterea din camerele de aburire.

Cheresteaua de rasinoase si fag neaburit,proaspat debitata se supune imediat tratamentului.

Cheresteaua care urmeaza a fi tratata nu trebuie sa fie acoperita de mucegai sau sa prezinte rumegus.

Tratarea lemnului se poate face si prin impregnare vid-presiune si prin imersie.

3.Antiseptizarea cherestelei

Durata de imersie va fi de minim 3 (preferabil 10-15 minute).Cu cat timpul scurs de la aburire la tratare este mai mare cu atat creste concentratia solutiei folosite,cat si timpul de imersie.

4.Masuri de protectie si igiena muncii.

In timpul prepararii solutiei,pe perioada tratarii si a manipularii lemnului tratat,se va purta echipament de protectie (salopeta,sort,cizme,manusi de cauciuc).

Lucrul cu solutii de baza de se va face cu atentie in vederea evitarii contactului produsului cu ochii si pielea.In caz de stropire accidentele se va trece la spalarea cu apa si sapun.Bidoanele sau butoaiele golite de produs se vor spala cu apa ce se va utiliza ca apa de preparare a solutiei.Se interzice deversarea acestei pe sol sau in canale de scurgere si in apele de suprafata.

TRATAREA SOLUTIILOR REZIDUALE

In procesul de antiseptizare a lemnului cu nu rezulta solutii reziduale,care trebuie tratate inainte de a fi deversate in mediu,produsul pastrandu-si calitatile in timp.

Dupa un timp de folosire se poate aduna,pe fundul cuvei,un namol format din rumegusul deprins de pe materialul lemnos tratat.Acest namol se scoate din cuva si se filtreaza (pe o sita adecvata),deasupra cuvei astfel incat solutia sa se reintoarca in cuva.Turta de rumegus rezultata se amesteca in proportie de 1/1 cu rumegus uscat si se va incinera.